Helloj

Imorgon är det fettsidagen eller semledagen som jag tycker låter mycket bättre.. Tänk att en semla har en egen dag, helt sjukt ju men det förstår man ju såklart, det är ju så sjukt gott med semla.
Det är även så kul att det går att knåpa ihop en semla i olika variationer!
Det finns ju allt möjligt nu för tiden som en hederlig semelbulle, semlewrap, semlecroissant, weinersemla, semletårta, semlebakelse..ja och massa annat.

Jag själv har tröttnat lite på vanlig semla i bullvariant men har dock smakat för någon månad sen en såndär god semlewrap.
Sjukt god verkligen.

Idag testade jag mig på att baka just såna

Semlewrap

Här kommer receptet på mina semlewraps  😀

Semmelwraps

Semlewraps

Semmelwraps

Semlewrap

Semlewrap

Semlewrap

Semmelwraps

Semlewrap

 

Ingrediens

Du behöver

 25 g jäst (Röd)
 1 dl mjölk
 1 1/2 dl vatten
 100 g rumsvarmt smör
 1 dl strösocker
 1 krm salt
 1/2 tsk stött kardemumma / malen kardemumma
 1 ägg
 8 dl vetemjöl
 1 tsk bakpulver

Garnering

Florsocker
 6 dl vispgrädde
 400 g mandelmassa
 4 msk mjölk

Du gör såhär

1. Smula jästen i en bunke.Värm mjölk och vatten till max 37° och häll över jästen. Tillsätt smör, socker, salt, kardemumma, ägg, bakpulver och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig. Låt jäsa 30-40 min.

2. Sätt ugnen på 225°. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela degen i 12 bitar, rulla till släta bullar. Kavla ut varje bulle till en mycket tunn platta, 1-2 mm tjock och ca 20 cm i diameter. Strö lite mjöl på bordet så att de inte fastnar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen 3-4 min.
De ska vara precis genomgräddade och inte fått färg eftersom de ska kunna vikas utan att spricka.

3. Låt bröden svalna mellan bakdukar så att de håller sig mjuka. Riv mandelmassan och blanda med mjölk till en slät kräm.

4. Spritsa eller bred ut mandelmassan på mitten av wrapsen. Vispa grädden och spritsa eller klicka den på fyllningen. Vik ihop som en wrap. Botten först, vik sedan in kanterna över fyllningen. Pudra ev florsocker över och packa in i smörpapper.